Voerman Stadsmuseum Hattem
Kunst en geschiedenis beleef je in het Voerman Stadsmuseum Hattem
Het Voerman Stadsmuseum Hattem is ondergebracht in twee sfeervolle historische panden aan de Achterstraat in Hattem. Deze voormalige stadsboerderijen vormen de entourage voor een bijzonder en veelzijdige museumcollectie.
Het museum dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Voerman sr. is vooral bekend van zijn prachtige IJsselgezichten, met water, wolken en koeien. Maar zijn oeuvre is veel breder. Hij schilderde ook Joodse taferelen, prachtige bloemen in potten, Eper huisjes en portretten. Voerman jr. is vooral bekend van de plaatjes die hij maakte voor de Verkadealbums. Hij werkte hier ruim 20 jaar aan tot Verkade stopte met de albums. Daarna heeft hij veel vrij werk gemaakt. In het museum ziet u bijvoorbeeld zijn sneeuwlandschap, rode kolen in verval en studies van naakten.
En dan zijn er de schilderijen van Jo Koster, die lang in Hattem woonde en werkte, maar ook veel op reis was door Europa en de resultaten van haar reizen zijn in het museum te zien. En schilders als Johannes Bosboom, Adrianus Eversen en Jan van Vuuren, hebben hun plek in het Voerman Stadsmuseum Hattem, net als de beeldhouwwerken van Bé Thoden van Velzen. En neem de karakteristieke 'kop' van Jan Voerman sr., gemaakt door Elizabeth Varga.
En dan hebben we het nog niet gehad over de historie en de archeologie, die ruim aan bod komen. Zoals de Hattemse patriot Daendels, de geschiedenis van de Hoenwaard, het middeleeuwse kasteel de Dikke Tinne en nog verder terug in de tijd, de 4.000 jaar oude klokbeker die bij opgravingen werd gevonden. Allemaal zaken uit de geschiedenis van de stad Hattem die tot de verbeelding spreken.
Wisselexposities
Naast de vaste collectie van het Voerman Stadsmuseum Hattem presenteert het museum regelmatig wisseltentoonstellingen. De wisselexpositie is ondergebracht in een speciale ruimte op de eerste verdieping van het museum. Een andere tijdelijke expositie is te vinden in de Zicht op Hattem-zaal. Hier is een speciale constructie geplaatst, een combinatie gebruikt van slim opgehangen metalen koorden, waaraan diverse displays zijn bevestigd. Deze mini-tentoonstellingswand is mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.
Op educatief gebied is het museum eveneens actief. Zo is er voor scholen bijvoorbeeld gelegenheid een excursie maken en zijn er educatieve projecten io het gebied van kunst en geschiedenis. Het Voerman Stadsmuseum Hattem biedt tenslotte ook gelegenheid even te ontspannen. Wandel gerust rond op het knusse binnenplaatsje achter het museum en drink een kopje koffie of thee, dat tegen een kleine vergoeding vers is getapt in de vlakbij gelegen Daendels-ruimte. Wil je een aandenken van je bezoek aan het museum mee naar huis nemen, of misschien een cadeautje kopen, loop dan eens door de museumwinkel. Die is tijdens de openingsuren van het museum vrij toegankelijk.
Oudheidskamer
Voor de geschiedenis van het Voerman Stadsmuseum Hatttem laten wij ons terugvoeren naar 1949. In dat jaar werd een historische tentoonstelling gehouden ter gelegeheid van het 650 jarig bestaan van de stad Hattem. De Stichting Oud Hattem werd opgericht en in 1952 werd in de Dijkpoort de Oudheidskamer Hattem geopend. De Oudheidskamer verhuisde in 1972 naar een historisch pand in de Achterstraat en de naam werd veranderd in Streekmuseum. In 1984 werd het buurhuis erbij getrokken en werd ook de naam uitgebreid tot Streekmuseum Hattem-Voermanhuis. In die tijd ontstond ook de gezamenlijke ingang met het Anton Pieck Museum. Sinds januari 1919 is de gezamenlijke toegang opgeheven en heeft het Anton Pieck Museum een eigen ingang in gebruik genomen. Een nieuwe naamswijziging volgde in 1977. Dankzij een legaat werd de collectie werken van Jan Voerman senior en Jan Voerman junior fors uitgebreid. Besloten werd de naam te veranderen in Voerman Museum Hattem. Tegenwoordig noemt het museum zich Voerman Stadsmuseum Hattem.
Historisch
Een van de oprichters van de Stichting Oud Hattem was huisarts M. Sypkens Smit (1880-1865). Hij was een bevlogen verzamelaar van alles wat met Hattem te maken had. Een passie die hij deelde met zijn zoon J.H. Sypkens Smit (1913-2001). Zij koppelden hun verzamelwoede ook nog eens aan een grote historische kennis. En zo groeide hun verzameling archeologische vondsten, kunst- en gebruiksvoorwerpen en boeken. Daarnaast waren er ook de historische ‘schatten’ die werden geschonken of in bruikleen gegeven door de gemeente Hattem. Vader en zoon Sypkens Smit legden met hun passie en inzet de basis voor de historische collectie waarover het Voerman Stadsmuseum Hattem nu beschikt.